19min.bg

Фолксваген „не може да продължи“, както досега: Главният изпълнителен директор

Необходими са сериозни промени във Volkswagen Group, за да оцелее германският автомобилен гигант, заяви главният изпълнителен директор на компанията Оливер Блуме пред вестник Bild.

Изявлението на Блуме последва съобщението от по-рано този месец, че най-големият производител на автомобили в ЕС може да затвори поне два завода в Германия като част от мерките за намаляване на разходите. Потенциалното затваряне ще бъде първото в почти 90-годишната история на автомобилния производител.

В интервю за таблоида Блуме защити плановете за мащабни съкращения. Настоящата икономическа ситуация е „толкова сериозна, че не можем просто да продължим както досега“, признава главният изпълнителен директор.


Оперативната печалба на автомобилния производител е спаднала с 20% през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период на предходната година. През второто тримесечие на тази година приходите са намалели с още 2,4% в сравнение с миналата година.

Продължаването на съкращенията ще спести на Volkswagen 4 млрд. евро (4,25 млрд. долара), твърди Блуме. Управителният съвет на Фолксваген Груп работи по „допълнителни мерки“, за да преживее спада в продажбите на автомобили, добави той. Във Volkswagen работят около 120 000 работници в Германия.

Според Блум основните предизвикателства пред европейската автомобилна индустрия произтичат от пандемията преди четири години и навлизането на азиатски конкуренти на пазара.

„Паят става все по-малък, а ние имаме повече гости на масата“, каза топ мениджърът на групата, която притежава марки за автомобили, камиони и мотоциклети като Audi, Bentley, Lamborghini, SEAT, Skoda, Porsche, Scania и Ducati.


 Пламен Валентинов