19min.bg

Франс Тимерманс поема ЕК временно

Холандецът Франс Тимерманс ще председателства от днес Европейската комисия, тъй като Жан-Клод Юнкер се подлага на операция заради аневризма на аортата, предаде Нова.


Дали Юнкер ще се върне на поста остава неясно, тъй като се очаква новата Европейска комисия  да поеме работа от 1 декември, ако процесът по одобрението на състава ѝ приключи дотогава.


Тази седмица Европейският парламент ще подложи на проверка новите кандидат комисари, които Франция и Румъния предложиха в замаяна на тези, които евродепутатите отхвърлиха.


Брюксел очаква днес и номинация на еврокомисар от Великобритания. Заради отсрочката за Brexit, Лондон е правно задължен да излъчи комисар независимо, че може да се окаже, че ще остане в ЕС само няколко месеца.


Франс Тимерманс, който пое от днес ръководството на ЕК беше водещ кандидат за председателското място на социалистите, но европейските лидери отхвърлиха механизма за предварително обявени кандидати и одобриха германката Урсула фон дер Лайен. Все пак макар и за кратко Тимерманс зае поста.