19min.bg

Франция: Европа не трябва да плаща заради санкциите на САЩ срещу Иран

Европейските компании не трябва да плащат цената за решението на Съединените щати да въведат повторно санкции срещу Иран, каза френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Би Би Си. Според него е нужно да се измисли механизъм за защита на интересите на европейския бизнес и да започнат "преговори с Вашингтон" по въпроса.


Два дни след като американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран, администрацията му обяви, че въвежда ограничения срещу ислямската република. Под удара на санкциите попадат и европейски компании, които работят с иранския бизнес. Според Вашингтон те могат да бъдат наказани от САЩ, като бъде забранено на американския бизнес да работи с тях.


Само във Франция компании като "Еърбъс" (с поръчка за 20 млрд. за самолети за иранските авиолинии), нефтения гигант "Тотал" и автомобилните производители "Рено" и "Пежо" са подписали споразумения на стойност милиарди евро, откакто санкциите срещу Иран бяха свалени.


 "Чувстваме, че екстратериториалността на санкциите е неприемлива. Европейците не трябва да плащат за изтеглянето на САЩ от споразумението, за което самите те допринесоха", заяви Жан-Ив льо Дриан. Според него ефектите вече се усещат - например нарастващата цена на петрола и по-голямата несигурност в Близкия изток.