19min.bg

Франция и Германия с план за дълбока реформа на ЕС

Франция и Германия са съставили план за дълбока реформа на Европейския съюз, който ще бъде представен на останалите членки и който има за цел да се справи с различията между лидерите на общността, предаде БНР.


Проектодокументът, станал достояние на агенцията, предвижда „Конференция за бъдещето на Европа“, която трябва да започне следващата година и да продължи през 2022 г.


„Конференцията трябва да се заеме с всички въпроси около бъдещето на ЕС с оглед общността да стане по-единна и суверенна“, се казва текста.


Всякакви промени във функционирането на ЕС, решени в консултация с евроинституциите, външни експерти и гражданското общество, може да доведат до промени в договора.


Документът трябва да бъде дискутиран от посланиците в ЕС в Брюксел в сряда, точно когато Европарламентът се очаква да одобри новата Комисия.


Следващият ѝ шеф Урсула фон дер Лайен се очаква да оглави 27-членен състав без британски представител.


Но Брекзит не е единствената проблемна точка в бъдещето на Европа – Париж и Берлин, някога двигател на евроинтеграцията, навлизат във все по-големи противоречия.


Разрушителният стил на френския лидер Еманюел Макрон е в конфликт с по-предпазливия подход на канцлерката Ангела Меркел, което създава значителни разногласия.


Франция блокира разширяването на ЕС с Албания и Северна Македония, за което работи Германия и е подкрепяно от Еврокомисията и други страни.


Макрон провали и плана ЕК да бъде оглавена от германеца Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП.


А по-рано този месец френския президент обяви и „мозъчната смърт“ на НАТО.


Снимка: БГНЕС