19min.bg

Франция: Не сте за Шенген

Френският министър по европейските въпроси Лоран Вокие категорично заяви, че България и Румъния не могат да гарантират сигурността на европейските граници, пише investor.bg. Това стана ясно от изказване на министъра по време на дебати, посветени на Европа.


“Ние няма да участваме в разправии, които биха довели до отслабване на нашите граници и на капацитета на Европа да управлява и контролира миграционните потоци. Франция го казва ясно, че Румъния и България не са пред затворена врата, но трябва да бъдат спазени прости критерии. А ние признаваме една граница с Молдова и точно в това е проблемът, който представлява препятствие за Румъния и България да влязат в Шенгенското пространство.“, обяснява министърът. Според него нашите митничари не са достатъчно отговорни и поради това границите ни не гарантират сигурност.


19` припомня, че миналия месец френският държавен секретар Пиер Льолуш каза, че европейското решение за присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона не трябва да се взема преди лятото на 2011 г.