19min.bg

Франция: Тръмп, не ни се меси в работите

Американският президент Доналд Тръмп не трябва да се меси във вътрешните работи ан Франция, призова го външният министър Жан Ив ЛьоДриан, цитира го Ройтерс и цялата световна преса, с изключение на българските медии. „Аз казвам на Тръмп и президентът на републиката Макрон вече му го е казвал: оставете ни да си живеем живота в нашата страна, както ние не участваме в споровете на Америка”, заяви зипломат №1 в Париж.


Повод станаха два подигравателни туита на Тръмп от тази и миналата събота на голямо напрежение и погроми с искания за оставката на френския президент Макрон. Единият гласи: „Явно парижкото споразумение не работи в Париж с тези протести и бунтове в града и в цяла Франция”. Другият е: „Хората не искат да плащат огромни суми пари, с които може би ще се пази околната среда. Викат: Искаме Тръмп. Обичам Франция!”.


ЛьоДриан заяви, че във Франция не протестират на английски, а показаните в някои медии кадри са от преди месеци в Лондон. „Френското правителство не коментира американската политика и е редно и другата страна да се придържа към това”, коментира дипломатът.


Тръмп обаче изригна с нов пост, пълен с епитети като „жалки” по адрес на парижките власти. Според него това бил „много тъжен ден и нощ” за френската столица. А Макрон трябвало да върне парите на хората под формата на по-ниски данъци. Според Тръмп САЩ била единствената страна с по-ниски вредни емисии тази година.