19min.bg

Габриел за премиер или избори през септември?

"Рисковете са големи за избори през септември”, заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, който обяви, че ще връчи първия мандат на ГЕРБ/СДС на 15 май, понеделник. “Големият риск от нови избори е от още по -малка избирателна активност. Рискуваме бюджета и много важните закони да не бъдат приети. Това значи България да загуби инерцията на това, което е постигнала до момента, да загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформите за модернизация на страната”, предупреди Радев.


“Логично е и вероятността за съставяне на правителство с първи мандат е най-голяма", прогнозира той. Президентът коментира евентуален експертен кабинет, като според него такава формула към момента има неяснота. "Големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад него", подчерта държавният глава.


Последва брифинг след заседание на ИК на ГЕРБ, на което бе взето решение партията да използва първия мандат и със свой премиер да състави кабинет. “Категорично сме решени да го направим. Като отговорни хора ние ще предложим правителство”, заяви Бойко Борисов. По неофициална информация еврокомисарят Мария Габриел е кандидатът за премиер с първия мандат.  Това стана баш на Деня на Еврото. Името й изплува в медиите минути след брифинга на ГЕРБ/СДС.


“Ще предложим безспорен премиер, ще го направим утре в НС пред лидерите на всички партии и повярвайте ми, изборът е абсолютно за точния момент, верният момент, това което българите очакват”, подчерта той и се обърна за подкрепа първо към ПП/ДБ. Борисов отправи призив за публична подкрепа на програмно правителството върху двете програми на ГЕРБ и Доброто.


“Каквито и обиди да ни струва това, ако не можем с вторите. Но ние не можем повече да разделяме на добри и лоши партиите в НС. Всички те са излъчени от българския народ и ние ще се съобразим с това. Мога още драматизъм да внеса, но всички медии абсолютно коректно признават, че за тези 2 г. не само не е имало борба с корупцията и нищо не се е случило, но България вече изглежда най-зле от всички държави в Европа, изостанахме. Ние правим нашата жертва и съм убеден, че народът ще го оцени”, посочи лидерът на ГЕРБ.


“Съзнаваме нашата отговорност и хейта, който ще отнесем”, каза Борисов. “Затова - слагаме мандата на масата, търсим отговорните партии да преведем България през това блато, в което сме. Много умувахме с колегите какво ще понесе като пасив партията, но който го е страх от мечки, не ходи в гората, не прави политика”, напомни Борисов народната поговорка. Той разказа, че има вътрешна опозиция и мненията в ГЕРБ са разнопосочни.


“Изборът ни за премиер е точен за този момент, в който българите очакват да се сложи ред в хаоса, да заработят еврофондовете и плана за възстановяване, процедурите по Шенген и еврозоната да тръгнат, да се приемат законите срещу хаоса в правосъдната система, по които сме поели ангажимент, да се изведе държавата от катастрофата, обясни той за бъдещия кандидат за премиер.


Надпартиен човек, който може да изведе икономиката, индустрията в посока, в която всички очакваме. Гордост за България и Европа”, описа Борисов. “Умен, красив, интелигентен, многоезиково знаещ повече от Промяната”, продължи с профила на бъдещия премиер той. Моето самочувствие не е малко, но в случая говорим за нещо, което може да изведе държавата от катастрофата”, отговори Борисов на въпрос нали не е той кандидатът за премиер.


“Аз съм само умен”, отговори Томислав Дончев на въпрос той ли ще е кандидатът.
Борисов напомни, че ще даде "празни кутийки" за останалите имена в правителството, за тези, които искат да споделят отговорност. “Нямаме изискване към личностите в този кабинет - дали са партийци или експерти, важното е дали си разбират от работата и за кратко време да свършат важните неща. А с колегите от ПП и ДБ след това можем да постигнем и конституционно мнозинство, защото видно е, че това трябва да се случи много бързо”, коментира той.


Напомняме, че след като ГЕРБ/СДС получи мандата, ще има 7 дни да предложи проектосъстав на кабинет или да върне празна папка.



Егор Глазунов