19min.bg

Габровски за 3-ия мандат, ако не стане с първия: Борисов

“Няма да влизаме повече в никакви съглашателства да угаждаме, на който и да е било”, обяви от Силистра лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  „Ако има трети мандат - ние ще настояваме да дойде правителство, което ще избере проф. Николай Габровски”, категорично настоя той още преди да е ясна съдбата на първия. Днес в 10.30 ч. номинираният от ГЕРБ за премиер предлага президента Румен Радев състава на проектокабинета си. “В сряда ще се гласува”, обяви пред bTV Делян Добрев. БСП, Демократина България (ДБ), Продължаваме промяната (ПП) и Възраждане  вече обявиха публично, че няма да го подкрепят.



„Направихме не една, не две, а три крачки назад, само и само държавата да се стабилизира", настоя Борисов. Той напълно игнорира възможността за сформиране на правителство с втория мандат на ПП, защото „с корупцията никой не иска да се сдружи“.



“Работещият вариант е да се направи правителство с кратък живот, за да се приемат неотложните неща. Кабинетът, който проф. Габровски предлага, не е на ГЕРБ. Той ползва мандата на ГЕРБ-СДС”, подчерта Борисов.



Самият Габровски коментира пред БНТ възможността да бъде кандидат за премиер с третия мандат. "Това не зависи от мен, а от от политическите сили. Ако се стигне до такава ситуация, най-важното е да се спазват същите принципи, които сега има възможност да бъдат спазени, а именно - пълна свобода на избор на хора, с които да се обградя, отдалеченост от партийни централи, добро име, висок професионализъм", каза той, след въпрос  дали би се съгласил да бъде предложен отново с третия мандат.



От думите му се разбра и, че в проектокабинета му няма да има партийни лица, а само експертни фигури. "Когато стане ясно кои лица ще участват в бъдещия кабинет и когато се осъзнае, че действа принципът за професионализъм и присъствие на имена, отдалечени от партийното говорене, ще надделее разумът и първият мандат ще се реализира", каза Габровски.



От дни в НС се коментира възможността Габровски да бъде кандидат с мандата на Български възход (БВ) или БСП. Ключово тук ще бъде гласуването на БСП - без нея подкрепата на Габровски не може да надмине 115 гласа и това са гласовете на ГЕРБ, ДПС и БВ. Но може да има 6 депутати, "забравили" да дойдат на работа или останали на кюфтета в столовата на парламента. Със свален кворум кабинетът ще мине. Така стана при Орешарски.



"Колкото и овчи кожи да сложат отгоре си ГЕРБ, в случая проф. Габровски, който ние уважаваме, отдолу прозира вълкът Борисов. Подкрепа от БСП за това правителство няма да има. Изборите ги предизвиква ГЕРБ с ултиматума, че с третия мандат точно този премиер и това правителство трябва да бъдат предложени", коментира пред БНТ Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС на БСП и на парламента. Според него третият мандат е кризисен и е възможен, ако едно експертно правителство с ясна програма бъде подкрепено от почти всички в НС. Кор. Нинова още се надява да стане пак вицепремиер, иначе ще изгуби шефското си място в БСП.



Депутати от партията на Бг възход все още са уклончиви с аргумента, че при разговора с Габровски не са получили отговор на въпросите кой ще участва в правителството и каква програма ще изпълнява това правителство. Сходна е и позицията на Сараите. „Решението как ДПС ще постъпи спрямо предложения от проф. Габровски кабинет ще бъде взето от ръководния колективен орган на партията – Централното оперативно бюро. То заседава във вторник“, обяви в социалните мрежи шефът на ДПС Мустафа Карадайъ.



Дори и при евентуална подкрепа ГЕРБ, ДПС и Възраждане имат общо 115 гласа и не им достигат 6, за да имат мнозинство в НС.



Егор Глазунов