19min.bg

Галъп: За пръв път от 2009 г. насам доверието в правителството е по-високо от недоверието

 След първия месец работа на новото редовно правителство на премиера Кирил Петков доверието в кабинета достига 44.9% и е по-високо от недоверието (39%). Това се случва за пръв път от началото на първия мандат "Борисов" през 2009 г. и показва акумулиране на надежда за край на политическата криза, предаде Медиапул.




Това показват резултатите от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено е сред 805 пълнолетни българи между 6-ти и 14-ти януари по метода "лице в лице".




Оттам посочват, че през последните години доверието в правителството се е запазвало на трайни нива от около 30%. По-сериозен спад имаше в последните месеци на кабинета "Борисов 3", последван от покачване на положителните оценки за правителството по времето на двата служебни кабината на Стефан Янев.




"Опитът показва, че развръзката на политически кризи обикновено носи успокоение, което дава отражение в по-високо стартово институционално доверие и надежда. Общественото мнение донякъде винаги следва победителя. Едва няколко месеца след встъпване в мандат обществото започва по-детайлно да оценява работата на властта по конкретните предизвикателства. Тази детайлна оценка ще наблюдаваме в следващите месеци", посочват от "Галъп".