19min.bg

Гардиън: Великобритания разреши на Украйна удари със Storm Shadow дълбоко в Русия

Обединеното кралство вече е взело решение да позволи на Украйна да използва крилати ракети Storm Shadow за удари срещу цели в Русия.

Източници на The Guardian в британското правителство съобщиха, че решението да се позволи на Украйна да нанесе удари със западни оръжия по цели дълбоко в призната руска територия вече е взето.

Източниците добавиха, че съвместното посещение на Блинкен и Леми в Киев в сряда за среща със Зеленски не би се състояло, ако не беше взето положително решение за Storm Shadow. Но британците определят публичното изявление за ракетите с голям обсег в Киев като прекалено провокативно и затова нямаше изявление.




Ограниченията за използване на оръжия, доставяни от Запада, първоначално бяха въведени, за да могат САЩ и техните съюзници да твърдят, че не участват пряко в конфликта с Русия, докато въоръжават Украйна на стойност 200 млрд. долара. Киев обаче настоява ограниченията да бъдат отменени още от май.

Според The ​​Guardian държавният секретар Блинкен също "намекна“, че Вашингтон е взел подобно решение относно ракетите ATACMS. Според Блинкен САЩ са били готови да адаптират своята политика в Украйна в зависимост от ситуацията на бойното поле "от първия ден“ и "ще продължат да го правят“.