19min.bg

Гърция аут от решаваща среща за "бежанците"


   Гърция изрази протест пред Австрия заради изключването на страната от предстоящата тази седмица балканска среща за бежанците, съобщи Фокус. Виена покани на среща под наслов Съвместно управление на миграцията в сряда вътрешните и външните министри на България, Босна и Херцеговина, Албания, Хърватия, Косово, Македония, Словения, Сърбия и Черна гора. Гърция не беше включена сред държавите, с които Австрия изрази желание да обсъжда проблема.

  Атина обвини Виена в подкопаване на усилията за постигане на общоевропейски отговор на бежанската криза чрез провокиране на разделение сред страните-членки на ЕС.

 "Отново се разиграва сценарият от миналото лято, когато германският финансов министър Шойбле искаше да ни изхвърли от Европейския съюз, да обвини за това Ципрас и Каменос и да превърнат Гърция в склад за хора, но не успяха", заяви министърът на отбраната Панос Каменос.



 От своя страна, страните от Вишеградската четворка предложиха ЕС да мисли за План Б.
 Той предвижда издигане на нова бариера на границите на Гърция с Македония и България - на втората линия на защита срещу мигрантите. На практика така се елиминира Гърция от шенгенската зона.

Планът трябва да бъде приет, ако Гърция не е в състояние да опазва външната граница и споразумението на ЕС с Турция не доведе до съществено намаляване на броя на мигрантите.