19min.bg

Гърция изпраща ракети Пейтриът в Саудитска Арабия

Гърция ще изпрати някои от ракетите си „Пейтриът“ в Саудитска Арабия по програма с участието на САЩ, Великобритания и Франция, съобщи правителствен говорител, предаде БНР.


Атина ще разположи зенитните ракети по саудитското крайбрежие, за да „защитават критична енергийна инфраструктура“, каза пред репортери Стелиос Пецас. Той посочи, че разговори по темата са започнали през октомври.


Говорителят не каза дата за развръщане на ракетите. Но уточни, че САЩ, Великобритания и Франция участват в инициативата, а към нея вероятно ще се присъедини и Италия.


Съобщението идва в момент, когато премиерът Кириакос Мицотакис е на обиколка в Близкия изток, за да разговаря за инвестиции с правителствата на Саудитска Арабия и ОАЕ. Той посети Рияд в понеделник, а днес е в Абу Даби.


Говорителят Пецас посочи, че ракетите „Пейтриът“ са отбранителна система и не представляват заплаха за друга страна в региона. Той посочи по-рано, че те ще бъдат придружавани от около 130 души персонал.


Гръцки опозиционни партии нарекоха хода на правителството опасен „авантюризъм“.


„Това ще е първото гръцко военно присъствие извън Средиземноморието от десетилетия“, написа в Туитър левият евродепутат Димитрис Пападимулис.


 


Снимка: Ройтерс