19min.bg

Гърция на крачка от споразумението с кредиторите си

През следващата седмица Гърция трябва да постигне окончателно споразумение със своите партньори от еврозоната и Международния валутен фонд за пакета с реформи, което ще помогне за размразяване на останалите средства по спасителна й програма. Това заяви гръцкият икономически министър Георгиос Статакис за БНР, цитиран от "Гласове".


Мисля, че преговорите ще доведат до споразумение през следващата седмица. Споразумението ще бъде факт преди православния Великден," каза Статакис в интервю за гръцката телевизия Skai TV.


През миналата седмица Атина представи списък с реформи на своите официални кредитори в опит да покаже, че се ангажира да спазва финансова дисциплина и е достойна за спешна финансова помощ, за да посрещне предстоящата през април серия дългови плащания.


Списъкът с предложените от Атина реформи беше представен през уикенда на така наречената Брюкселска Група (която замени досегашната "Тройка") и включва приходи от приватизация през тази година за 1,5 млрд. евро, в това число и дългосрочен договор за отдаване под наем на 14 регионални летища и продажба на най-голямото гръцко пристанище в Пирея.


Статакис добави, че правителството не планира да продаде целия държавен дял в размер на 67% от пристанището в Пиреа, но ще търси джойнт венчър с частни инвеститори при което властите в Атина да запазят своя дял в компанията.


"Надделява идеята, че ние няма да пристъпим към приватизация на държавния мажоритарен дял от 67%, което би означавало пълна приватизация на пристанище Пирея. Ние не обсъждаме това, но се опитваме да намерим някаква форма на съвместно предприятие", каза Статакис.


През миналата седмица вицепремиерът на Гърция беше на посещение в Китай и тогава заяви, че Атина ще продаде своя мажоритарен дял в пристанище Пирея, като китайският  пристанищен оператор Cosco Group вече инвестира в гръцката компания и е начело на списък с  потенциални купувачи.


Запитан за търга за отдаване под наем на регионалните летища в Гърция, в който търг германският летищен оператор „Фрапорт“ беше обявен за победител, Статакис каза, че Атина ще се стреми да промени някои от условията на концесията, но няма да анулира самата сделка. "Търгът е на етап, в които може да има дискусия за промяна на условията, като се ревизират или подобрят някои от аспекти на сделката, но без да анулира самия търг", подчерта икономическият министър.Оптимизмът на Статакис относно постигане на окончателно споразумение с международните кредитори на Гърция през следващата седмица е факт след пореден провал на преговорите в Брюкселската група. По-късно днес Работната еврогрупа (заместник-финансовите министри от еврозоната) ще проведе телеконферентна среща, на която ще продължи да дискутира плановете за реформи на властите в Атина, въпреки че редица официални европейски представители отбелязаха, че гръцкият пакет с мерки все още е само на "идейно ниво" и без по-конкретни параметри.