19min.bg

Гърция отново на протест

Всеобща стачка блокира Гърция. Южните съседи протестират срещу мерките за икономии, в замяна на отпусканата на страната международна помощ за преодоляване на икономическата криза от 8,8 млрд. евро. Протести и митинги ще има в Атина и във всички други големи градове на страната.


Организатор е Общата конфедерация на труда. Стачката ще блокира обществените услуги, включително движението на градския транспорт и работата на болниците. Фериботите спират заради протеста на моряците. 


Двата най-големи профсъюза в страната организират стачки и демонстрации, с които ще бъде отбелязан Международният ден на труда. Синдикатите обаче обещават пътниците да бъдат възможно най-малко засегнати.


Автобусите и тролейбусите в Атина ще се движат между 09.00 и 21.00 часа. Метрото и електрическата железница ще се движат и след 21.00 часа.


Метрото няма да стига до международното летище в Атина. Редица междуградски влакове няма да се движат. Пътниците са посъветвани да търсят информация на телефона и сайта на Гръцката железопътна компания.


Демонстрантите настояват за спиране на бюджетните съкращения и повишаването на данъците.