19min.bg

Газът идва най-рано във вторник

Тимошенко и Путин ще мъдрят кризата в Москва


Стараната ни ще получи природен газ най-рано във вторник следващата седмица. Това ще стане възможно, ако утре премиерът на Украйна Юлия Тимошенко се договори за условията по транзита с руския си колега Владимир Путин. В четвъртък в телефонен разговор Тимошенко се е договорила с руския си колега Путин преговорите по газовата криза между двете правителства да се проведат в Москва. Така при добър развой на събитията Русия ще пусне „синьото гориво“ за Украйна в неделя. След това ще трябват 36 часа за да премине газа през украинска територия, а да пристигне у нас във вторник. В сряда „Нафтогаз“ отново не пропусна през Украйна подадените от Москва количества транзитен. Мотивът отново бе, че няма технологична възможност да се изпълнят поисканите от „Газпром“ маршрути. Тимошенко е изпратила телеграма до руския премиер Путин, в която гарантира, че целият обем газ, който Русия подаде в украинската газопреносна мрежа за Европа, ще бъде доставен до страните от Евросъюза, с изключение на 8% от него, който ще бъде използван за работата на агретатите в транспортната система. В нея се дава гаранция, че „синьото гориво“, използвано за технически нужди, ще бъде заплатено по последните калкулирани цени на руския газ за Украйна.
„България трябва и може да се възползва от факта, че кризата с руския газ възникна по време на Чешкото председателство на ЕС, което гледа изключително благосклонно на ядрената енергетика“, е заявил евродепутатът и бивш докладчик за България по присъединяването ни към ЕС Джефри ван Орден. Така според него страната ни може да пусне на ново спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.
Сергей Станишев увери от своя страна вчера, че България разполага с природен газ, който ще стигне до края на месеца, а междувременно се водят разговори с Гърция и Турция за алтернативни маршрути за доставките. Гръцката страна се е ангажирала да помогне с отваряне на транзитна тръба, която ще може да подава по 2 млн. куб. м на ден, обясни министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Имало и възможност за доставка на втечнен газ чрез терминалите край гръцката столица Атина.
„Обмисляме да предложим на правителството да въведе извънредно положение, защото това ще даде възможност на държавата да помогне на бизнеса чрез държавния бюджет“, пък каза вчера Евгений Иванов, член на Управителния съвет на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Както 19` вече писа КРИБ са преувеличили 5-6 пъти загубите на бизнеса от газовата война. Ако е истина тяхното твърдение , че предприятията са ни на „червено“ с 600 млн. лв. от липсата на природен газ, то БВП на България трябва да е почти 350 млрд. лв., а той е над 5 пъти по-нисък.