19min.bg

Газпром е готов да обсъди нашите изисквания: Енергоминистърът

"Получихме отговор от Газпром експорт. Готови са да обсъдят нашите изисквания", заяви пред bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов. По думите му според комуникацията с руския енергиен гигант “около 1/3 от нужните количества газ би трябвало да дойде оттам".
Министърът посочи, че "комуникацията върви бавно" и че на изпратеното от България предложение за договаряне от Газпром са си взели "тайм аут", за да обсъждат.



"Надявам се в скоро време да се върнат с някаква обратна връзка", казва Христов. “За ноември и декември няма договорени количества газ”, подчерта министърът.
"Договорът с Газпром е за 3 млрд. куб. метра, което е около 90% от нуждите. Знаеше се, че този договор изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от нуждите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, но никой не знае как е формирана тази оферта – тя се появява без конкурс, което не е законно“, посочи Христов.



„Ток ще има. Газ за зимата също ще има”, успокои той. “Работим усърдно и подготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, за да осигурим доставки. Водим разговори и с Газпром. Идеята е да имаме диверсификация на доставките“, увери министърът.