19min.bg

Георги Панайотов: Пилотът на катастрофиралия Ми-Г-29 не е оцелял

Пилотът на катастрофиралия в Черно море МиГ-29 не е оцелял. Това съобщи военният министър Георги Панайотов  в ефира на bTV, позовавайки се на информация от отговорните лица за издирвателната операция. 


„Новината не е добра. От командването на операцията по издирване и спасяване получихме данни и информация, съгласно която може да се заключи със сигурност, че майор Терзиев не е оцелял след инцидента. Искам да поднеса искрени съболезнования на неговото семейство. Майор Терзиев е герой за мен. За съжаление, изгубихме един много опитен пилоти професионалист“, каза Панайотов.


Сред намерените останки на падналия в Черно море изтребител е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК анализ, съобщи по- рано днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Открити са още част от спасително оборудване и отломки от машината.


Действията се насочват най-вече към намиране на черната кутия на изтребителя. Това е ключов момент, за да се анализират причините за инцидента, каза адмирал Ефтимов.


Продължават издирвателните дейности без прекъсване, каза от своя страна контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.


„В момента сме в надпревара с времето. Първо е необходимо благоприятни метеорологични условия. Морската среда е агресивна и продължителният престой на черната кутия във вода не е желателен. Колкото по-бързо я извадим, толкова по-голям е шансът информацията в нея да бъде използваема“, каза той.


Фирми и организации от морския бранш са предложили безвъзмездна помощ за търсенето. 


Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза "Граф Игнатиево", изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.


В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“.


Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор.