19min.bg

ГЕРБ благослови турските сериали

С промени в Закона за радиото и телевизията ГЕРБ благослови турските сериали. Депутатите натовариха телевизиите да отделят за европейска продукция едва 12% , вместо предложения от правителството вариант за 25%, съобщи BulgariaNews. По този начин мнозинството бламира правителството и развързва ръцете на телевизиите да излъчват ниско бюджетни сериали.


На практика това означава ограничаване на родните предавания по телевизията. Депутатите от ГЕРБ и Синята коалиция отхвърлиха предложението на левицата в квотата от 50% да влиза задължителен 25-процентен дял за оригинално произведена българска продукция. Въвеждането на подквота не третира равнопоставено продукциите от европейските страни, опонира Гинче Караминова от ГЕРБ.


Ние не сме против българските продукции, но в законопроекта не може да има думи като "български", което е дискриминационно, отсече Искра Фидосова, подкрепяйки тезата на Гинчето (виж снимката).


Още по-скандална беше отмяната на забраната юридически и физически лица, занимаващи се с рекламна дейност, да кандидатстват за лиценз за радио- и телевизионни оператори. Според ГЕРБ отпадането на ограничението е с цел да не се затрудняват големите мултинационални компании.