19min.bg

ГЕРБ и БСП заедно в сделката за парното

„Топлофикация-София“ ще стане отново собственост на столична община с гласовете на съветниците на ГЕРБ и БСП. Те формираха мнозинство в Столичния общински съвет по сделката за парното.


На заседанието на инженерната комисия вчера съветниците от двете партии одобриха схемата за увеличение на капитала на общинско-държавното дружество с 50 млн. лв. от бюджета на София. Така дялът на общината ще нарасне от 52%  на 71.5%, а държавата ще остане с 28.5% и трябва да се откаже от блокиращата си квота.


Съветниците от ДСБ са против прехвърлянето, тъй като проблемите с дружеството били част от целия хаос с енергийните фирми и в частност държавния монополист "Булгаргаз". Както вече 19` писа, според съветника от ДСБ Вили Лилков общината няма да може да управлява дружеството, за което са нужни огромни суми.


Кметът Бойко Борисов, който доскоро също беше на това мнение, рязко промени позицията си и обяви готовност общината да поеме отговорност за дружеството, на чийто вход и изход стои държавата чрез газовите доставки и ценообразуването.


Окончателното решение трябва да бъде взето на извънредната сесия на градския парламент днес.