19min.bg

ГЕРБ: Кабинетът да направи и завода за боклук

„Капацитетът на депото в Суходол е пред изчерпване и до края на 2009 г. то трябва да бъде затворено. Кметът Борисов обаче не желае сметището да бъде закрито. Къде в такъв случай ще се събира боклукът на София през следващите 4 години, до построяването на завод за боклука?“. Така общинският съветник от БСП Петър Курумбашев коментира за 19` нежеланието на столичното кметство депото в Суходол да бъде окончателно затворено.
На заседанието на кабинета миналата седмица премиерът Сергей Станишев, прогнозира че ще има нова сериозна криза с боклука, ако отсега не се предприемат действия за намиране на алтернативно депо.   
Той предупреди в прав текст, че ако проблемът не бъде решен окончателно, България ще плаща глоби на ЕС. За това на страниците на 19` предупреди и министърът по европейските въпроси Гергана Паси.
Станишев подчерта, че има достатъчно варианти за намиране на трайно решение на проблема, за да не се върне балирането. Той допълни, че в момента това е основна задача на Националния кризисен щаб.                                                                                


Кметът Бойко Борисов пък провидя в това желание на правителството „да извади едно решение като за Вълка и да подари десет милиона“.                                                                             


От БСП определиха изказването на градоначалника,  че е знаел за "…огромните пари, които изтичали за балиране, складиране в бази, депониране, складиране в чужди сметища…" като скандално. Затова от левицата настояват проверка от прокуратурата на всички договори за балиране и извозване на балите с боклук от София.