19min.bg

ГЕРБ напусна залата по време на словото на президента

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС излезе от залата по време на словото на Румен Радев след клетвата му за втори мандат. Това се случи, когато Радев заговори за мафиотизацията на властта.

„През последните пет години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията дадена от Конституцията – да бъде обединител на нацията“, каза Десислава Атанасова и продължи:

„Очаквахме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми. Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин – ще има преосмисляне, вече при по-голям политически опит, за това каква е ролята н на политическите партии и каква е ролята на президентската институция.

Ролята на президентската институция е да търси консенсус, да бъде надпартиен българският президент, да кани когато е нужно и когато има нужда от реакция на кризи политическите партии да намират диалог. Това не се случи през последните пет години.

Да припомня, че сме в ценова криза, в криза във връзка с цените на енергоносителите. Това не е тема от дневния ред на президентската институция.

Отново се търси начин за конфронтация с политически партии“.