19min.bg

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат на Има такъв народ

Въпреки сходствата и това, че ГЕРБ-СДС са повярвали, че няма мнозинство за сваляне на председателя на НС, от партията на Бойко Борисов няма да подкрепят третия мандат.

Това стана ясно след продължилата над два часа и половина седма среща между представителите на политическа партия "Има такъв народ" и ГЕРБ-СДС. Тя беше и най-дълга в сравнение с тези с останалите политически партии.


"Нямаме намерение да свалим председателя на Народното събрание. Имаме огромно желание да състави правителство с третия мандат. Без вас кабинет няма да има. Всеки може да се среща с когото прецени. Прочели сте поста на Трифонов - единствените разговори, които водим, са за съставяне на правителство. Ключът е в ГЕРБ. Ако има мнозинство за правителство, включително и с вас може да се прецени дали да се сменя председателя на НС", заяви на срещата Тошко Йорданов.


Крайното решение се оказа предизвестено и предварително взето. Това каза Станислав Балабанов след края на разговорите.


„Тежка ще бъде политическата отговорност на Бойко Борисов, която пое днес. Ще си носи пълните последствия“, заяви той.


Балабанов подчерта, че по време на разговорите между преговорните екипи на ИТН и ГЕРБ-СДС е постигнато пълно покритие по важните за държавата приоритети, но, по думите му, „сянка, надвиснала над първата политическа сила“, е скрила желанието за експертиза.


„Един конкретен човек иска бързи избори в държавата и той се казва Делян Пеевски. На база на това, което наблюдавам в публичното пространство, си задавам въпроса да не би да е прекалено голяма сянката му над лидера на първата политическа сила. Това са отговори, които обществеността ще разбере съвсем скоро“, подчерта Балабанов.


Досега да подкрепят кабинет с третия мандат са се съгласили отцепниците от ДПС, БСП и част от "Величие''. "Възраждане" категорично отказва, а ПП-ДБ ще обяви решението си след съвещание на партийните органи.