19min.bg

ГЕРБ-СДС сезира прокуратурата за най-скъпата детска градина в историята на София

Смущаващи са три становища във връзка с доклада за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев". Договорът за спално бельо е с прогнозна стойност 100 хил. лв. - единичен спален комплект би трябвало да струва 130 лв. Излиза, че едно детско креватче струва хиляди, за сравнение една хубава спалня възлиза на 1000 лв.


Призоваваме незабавно да се задейства вътрешният контрол на Столичната община в район „Изгрев“ и да направи проверка. Призоваваме АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция) и Сметната палата да проверят какво се случва. Как с такава лекота се разходват средства, след като има три становища, в които се казва, че това е недопустимо?!

Това каза на брифинг пред медиите председателят на Комисията по обществен ред и сигурност Ваня Тагарева по повод скандалния доклад на кмета на "Спаси София" д-р Делян Георгиев, екс БСП, за осигуряване на финансиране за оборудване и обзавеждане на нови детски градини в район"Изгрев".

Тагарева допълни, че преди дни е излязло и становище на зам.-кмета по финанси Иван Василев, в което той казва, че има значително завишение на ценовите предложения и на количествата, като обръща внимание на общинските съветници да ги прецизират. Другото становище е на зам.-кмета по култура в Столичната община Яна Генова, в което тя казва, че за поисканата от кмета на район "Изгрев" сума от 1,8 млн. лв. следва да се представи нова количествено-стойностна сметка с цел оптимизиране на разходите. Изисква се да бъде внесена нова такава, но това не е направено.

„Кметът на Изгрев от “Спаси София” Делян Георгиев твърди, че не е имал време да представи нова количествено-стойностна сметка, но е имал време на 20 юни да сключи четири договора за доставка на мебели, битова техника, компютърна техника и спално бельо. Договорът за спално бельо е с прогнозна стойност 100 хил. лв. - единичен спален комплект би трябвало да струва 130 лв., което е необяснимо завишение на цената", посочи общинският съветник от ГЕРБ.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош подчерта, че е недопустимо да се отпускат няколко хиляди лева за легло и стотици за спално бельо. „Вчера бе гласувана най-скъпата детска градина в историята на София", категоричен бе председателят на Комисията по култура Мирослав Боршош.

По думите му, кметът  е имал достатъчно сигнали, за да спре обществената поръчка, но не го е направил: Получил е достатъчно сигнали, за да спре обществената поръчка и да изпрати нова количествена сметка, но не го е направил. Присъстваме на първия голям сблъсък между Васил Терзиев и "Спаси София". Това, което не е направила администрацията на Терзиев, е да спре действията на районния кмет от квотата на Борис Бонев", посочи още Боршош.