19min.bg

ГЕРБ взема 1 депутатско място от ДПС

Централната избирателна комисия /ЦИК/ изпълни искането на Конституционния съд да преизчисли вота в 23 избирателни секции в Турция, съобщи БГНЕС.


Така ДПС губи един мандат за сметка на ГЕРБ и съответно има промени в персоналния състав на три други партии, които променят своите мандати по места. Това каза пред БНР говорителят на ЦИК Бисер Троянов. На мястото на депутата от РЗС Атанас Семов ще влезе Георги Терзийски от Седми избирателен район–Габрово, а Венцислав Върбанов от Синята коалиция ще влезе на мястото на Марияна Даракчиева от Седми многомандатен избирателен район. Според Троянов „единствено Конституционният съд може да реши и е в неговите правомощия да извърши персонални промени". "Ако това стане, ЦИК ще се съобрази с решението, но с днешната информация само представяме евентуалното изменение в персоналния състав с оглед изрично дадени ни указания от страна на КС”, каза още Троянов.
Искането за касиране на изборите в Турция от парламентарния вот от миналата година бе внесено в Конституционния съд чрез главния прокурор Борис Велчев от партията на Яне Янев РЗС.