19min.bg

ГЕРБ заловиха депутат с висящ статут в пленарна зала

В усилията си да осигурят работещ кабинет парламентарно представените партии, които осигуряват мнозинството, прибягват до услугите на лица, които се пробваха да влизат в изпълнителната власт. Това обяви в централата на ГЕРБ Цецка Цачева на извънредно свикан  брифинг.

Става въпрос за Иван Иванов, за когото има образувано конституционно дело за несъвместимост между депутатството и няколкочасовото му назначение за заместник-вътрешен министър. Оказва се, че в седмицата, когато два пъти нямаше кворум, а веднъж Михаил Миков надхитри ГЕРБ, Иван Иванов се е регистрирал в пленарна зала, дори е гласувал в решения на парламента. Той дори задава въпроси за парламентарен контрол на министрите, изумена е и Десислава Атанасова.

Според ГЕРБ изниква въпроса в какво качество Иванов задава въпроси на членове на кабинета. Според депутатката връщането му в зала, преди да има решение на КС, ще доведе само до още по-ниския рейтинг на законодателния орган. Според основния закон само депутат, избран за министър, след изтичане на мандата му в МС, може да бъде върнат обратно на депутатската банка.