19min.bg

Герджиков излъга за проверка: МВР

Министерството на вътрешните работи категорично отрича да проверява Софийския университет за купуване на гласове, както неговият ректор Анастас Герджиков заяви в дебатите си с другия кандидат за президент Румен Радев, пише Сега.


От пресцентъра на силовото ведомство съобщават, че се извършва проверка по сигнал на Софийския университет, Техническият университет и Университета за национално и световно стопанство за нарушения при усвояването 78 милиона лева за ремонт на студентски общежития. Парите са отпуснати с през 2020 и 2021 г. с постановления на Министерския съвет.


С цел използване на осигурените бюджетни средства, с писмо от МОН е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки за ремонт университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите - изпълнители. В хода на започналата проверка служители на „Икономическа полиция“ са изискали от университетите необходимите документи, свързани със сключени договори, гаранции, плащания и извършена дейност, както и с начина на проведените процедури.