19min.bg

Германия иска общоевропейски тол, при нас сега е най-евтино при най-модерната система

Проектът за европейска тол директива е вероятно да стане факт при немското председателство на Европейския съюз, което продължава до Нова година. Министър на транспорта Андреас Шойер е подготвил проектодокумент за въвеждане на всеобхватна пътна такса за всички видове автомобили в Европа според информация на агенция Ройтерс, която е получила достъп до документа.

            Той предвижда постепенно в рамките на 8 години всички превозни средства на магистралите, включително камионите, лекотоварните автомобили и леките коли, да плащат такси.

            В страните - членки като България, които вече са въвели толсистема  таксите ще се налагат за всички превозни средства без автобусите, се отбелязва в документа, който Шойер е предложил за обсъждане първоначално на германските министри. Мотивите за проекта на Германия за европейска тол директива са предимно свързани с опазване на природната среда, което е приоритет за немския премиер на Европа – председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.  Тол таксата, базирана на разстояние, се възприема до голяма степен като мярка, която ще помогне в борбата срещу изменението на климата.

            Каква е ситуацията в България? През март 2020 г. тол системата е въведена с множество отстъпки пред исканията на превозвачите, което намали значително нейния обхват  и размера на таксите. Заради кризата с Ковид-19 беше въведен гратисен период на използването й.

            Според проф. Олег Асенов - член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”, до момента над 70 хиляди бордови устройства са поставени на тежкотоварните автомобили в страната. Още 70 хиляди GPS тракери са осигурени като друга възможност за тол таксуване. Тол таксите чрез маршрутни карти също се заплащат както на каса, така и онлайн, с предоставен сервиз и технически улеснения за превозвачите. Държавата е осигурила три абсолютно безплатни алтернативни метода за таксуване в тол системата – бордови устройства, тракери и маршрутни карти.