19min.bg

Германия издаде европейска заповед за арест на украинец заради взрива на Северен поток

Две години след взривяването на газопровода "Северен поток" главният прокурор на Германия Йенс Ромел е издал европейска заповед за арест на украински гражданин, живеещ в Полша. Швеция и Дания преустановиха разследването по случая.

Разследващите в Германия са убедени, че заподозреният мъж е един от водолазите, поставили взривното устройство на газопровода "Северен поток", който свързваше Русия и Германия. При саботажа на 26-ти септември 2022 година три от четирите тръби бяха взривени.

Според журналистическо разследване на обществената германска телевизия АРД, "Зюддойче цайтунг" и "Цайт" европейската заповед за арест е поискана от полските власти още в началото на юни, но задържане не е извършено.

По информация на службите до този момент заподозреният се е намирал в западно предградие на Варшава, но междувременно е изчезнал. Не е известно дали в момента се укрива в Украйна.

Освен това разследващите в Германия са успели да идентифицират мъж и жена, също украинци, които вероятно са били част от водолазния екип в Балтийско море. Смята се, че те са съпрузи и управляват водолазно училище.

Информацията за тях е подадена от партньорска служба, твърдят разследващите журналисти. В ранния етап на разследването беше установена яхтата, с която саботьорите са се придвижили от германското пристанище Рощток до мястото на взривовете край датския остров Борнхолм.

Маршрутът на яхтата "Андромеда" също е установен. Неясно остава по чия заповед са извършени взривовете. Към момента няма доказателства за намеса на украинската държава, твърдят разследващите органи.

Украинският президент Владимир Зеленски и шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов многократно са отхвърляли всякаква намеса на Киев в саботажа.