19min.bg

Германия пуска Турция в ЕС

Германия няма да блокира кандидатурата на Турция за Европейския съюз, но Анкара трябва да изпълни всички критерии за членство, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от dnes.bg. Както е известно, досега канцлерът Меркел и френският президент Саркози бяха противници на приемането на мюсюлманската държава в общността. Немците се опасяват от това милионите турци, които живеят в тяхната страна да се организират политически, както това става в България.


"Искам да заявя категорично, че това, което беше договорено между ЕС и Турция, все още важи. Това германско правителство ще спази поетите ангажименти. Имате думата ми", каза пред Ройтерс Вестервеле на пресконференция в Анкара.


"Разговорите за членство са процес с отворен край. Те не включват нищо автоматично. Изходът не може да бъде гарантиран в самото начало", посочи той.


Германският министър се позова на т.нар. критерии от Копенхаген, необходими за членство в 27-членния блок, покриващи области като демокрацията, човешките права и властването на закона. Точно в тази област Турция има сериозни проблеми. Най-големият от тях са кюрдите, които от десетилетия водят гражданска война срещу официалното правителство. Огромен е и кипърският въпрос, заради който ще е много трудно уреждането на отношенията с друг член на ЕС – Гърция.


Вестервеле заяви, че Турция трябва да увеличи усилията си за разрешаването на въпроси като подялбата на разделения средиземноморски остров, подобряването на религиозната свобода и свободата на медиите.