19min.media

Германия се „страхува“ от Русия: Зеленский

Берлин не подкрепя членството на Киев в НАТО, тъй като се опасява от реакцията на Москва, но ще следва примера на Вашингтон, заяви Владимир Зеленский.

Украинският лидер наскоро се завърна от обиколка в Западна Европа и САЩ, търсейки подкрепа за своя „план за победа“ в конфликта с Русия. Въпреки че САЩ и техните съюзници обещаха повече оръжия и боеприпаси, те като цяло не го подкрепиха.

„Казвам всичко така, както го виждам, а не както на някого може да му хареса. Германската страна е скептична по отношение на присъединяването ни към НАТО и това е факт“, заяви Зеленский пред репортери в Киев.

Той призна, че Германия е на второ място след САЩ по отношение на финансовата и военната помощ за Украйна, но твърди, че властите в Берлин „се страхуват от темата НАТО-Германия, когато става въпрос за реакция от страна на Русия. Това е, което е.“


Един „по-голям съюз“ може да повлияе на мнението на Германия, каза Зеленский, като обясни, че това означава „уверено „да“ от страна на САЩ“. Киев смята, че ръководеният от САЩ блок е в процес на „консолидиране на мнението“ по въпроса за членството на Украйна, добави той, което „ще окаже влияние и върху Унгария и Словакия, например“.

Будапеща и Братислава публично се противопоставиха на идеята за приемане на Киев в НАТО. Словашкият министър-председател Роберт Фицо дори заяви, че ще наложи вето на предложението, докато е на власт, защото то би предизвикало световна война.

Зеленский също така твърди, че Великобритания, Франция и Италия са се появили в подкрепа на т.нар. план за победа, но всички съюзници на Вашингтон в Европа изчакват резултата от американските президентски избори, преди да се ангажират открито.


Миналата година Украйна очакваше покана за членство в НАТО, а липсата на такава предизвика срив в социалните медии, който според съобщенията е застрашил отношенията му със САЩ. Блокът прие декларация, в която се посочва, че Киев ще стане член, „когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията“. Тази формулировка беше запазена и в тазгодишната декларация, макар и с уточнението, че пътят на Украйна към НАТО е „неизбежен“.

Русия даде ясен сигнал, че няма да приеме нищо друго освен неутрален статут за Украйна и че без демилитаризация и „денацификация“ Киев ще продължи да представлява заплаха за националната сигурност.


Пламен Валентинов