19min.bg

Германия: Турция в ЕС без Ердоган

Турция никога няма да стане член на Европейския съюз, докато е управлявана от Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви в четвъртък германският външен министър Зигмар Габриел, обвинявайки турския президент, че не приема сериозно дискусиите за присъединяване към общността, съобщава "Ройтерс". Това изявление идва на фона на влошените отношения между Анкара и Берлин, коментира агенцията.


"Ясно е, че в тази ситуация Турция никога няма да стане член на ЕС", обяснява Зигмар Габриел пред в. "Билд". "Не защото ние не искаме, а защото турското правителство и Ердоган се отдалечават бързо от това, което Европа защитава", добавя германският външен министър.


Европейците многократно са критикували това, което смятат за авторитарен уклон на турския президент, който не се поколеба да сравни поведението на германското правителство с това на нацистите.


ЕС следи внимателно репресивните мерки, провеждани в Турция, след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г. Преговорите за присъединяването на Турция на практика са в застой, добавя още агенцията.