19min.bg

Германия заяви на ЕС, че не може да приема повече мигранти

Берлин няма друг избор, освен да засили граничния контрол, тъй като държавните и федералните ресурси са „почти изчерпани“ по отношение на бежанците и търсещите убежище, съобщи германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер в Брюксел.

По-рано тази седмица правителството на канцлера Олаф Шолц обяви, че Германия ще започне отново да проверява паспортите по сухопътната граница за период от поне шест месеца, без да се съобразява с Шенгенското споразумение.

„Нито една страна в света не може да приеме неограничен брой бежанци“, казва Файзер в писмо до Европейската комисия, с което Der Spiegel се сдоби в сряда.

Германия „все повече достига границите на възможностите за прием, настаняване и грижи“, се казва в писмото, като се отбелязва, че федералните и държавните ресурси са „почти изчерпани“ и съществува реален риск от „претоварване на общото благосъстояние“.

Според писмото обемът на „незаконните влизания“ в страната е неприемлив и „тревожен“, като през първите седем месеца на 2024 г. той възлиза на 50 000 души.


Файзер твърди също, че „заплахите за обществената сигурност и ред“ налагат повторно въвеждане на граничния контрол, като посочва „случаи на престъпления с ножове и насилие от страна на бежанците“. Миналия месец трима души бяха убити, а осем - ранени при нанасяне на удари с нож по време на фестивал на разнообразието в Золинген. Съобщава се, че заподозреният, 26-годишен сириец, е поискал убежище през 2022 г.

Германия, пише тя, е обезпокоена от „нарастващата нефункционалност на Дъблинската система“ - схемата на ЕС, според която търсещите убежище трябва да бъдат обработвани от страната, в която са влезли за първи път. Сега Берлин търси начини да изпрати мигрантите в държави по външния периметър на блока като България, Гърция, Италия и Румъния, където молбите им би трябвало да бъдат обработени. Повечето мигранти от страни извън ЕС се стремят да попаднат в Германия заради щедрите социални помощи.


Въпреки че коалицията на Шолц „светофар“ не желае да приема всички бежанци, позовавайки се на правни съображения, една от най-големите опозиционни партии се застъпва именно за такъв подход. Лидерът на ХДС Фридрих Мерц заяви в Бундестага в сряда, че затварянето на границата е както правно допустимо, така и „с оглед на настоящата ситуация дори политически необходимо“.

Обсъждането на масовата имиграция дълго време беше забранено в Германия, докато на държавните избори в Тюрингия и Саксония миналата седмица не бяха отчетени големи успехи на партиите „Алтернатива за Германия“ и „Съюз на Сахра Вагенкнехт“, които са скептици по отношение на имиграцията. Управляващата коалиция е изправена пред трудни избори в Бранденбург по-късно този месец.


Пламен Валентинов