19min.bg

Германският канцлер иска да депортира престъпниците мигранти по родните им места

Германският канцлер Олаф Шолц е заявил пред парламента на страната, че подкрепя депортирането на мигранти, извършили престъпления с насилие, в страните им на произход, включително Афганистан и Сирия, съобщават националните медии.

Коментарите идват, след като мъж, за когото се смята, че е афганистанец, търсещ убежище, наръга смъртоносно с нож полицейски служител, което предизвика дебат относно действащата забрана за депортиране в страни, считани от Берлин за опасни.

В правителствено изявление относно ситуацията със сигурността в Германия Шолц заяви, че Министерството на вътрешните работи търси „правно и практически осъществими начини“ да даде възможност за експулсиране на опасни нарушители.

„Такива престъпници трябва да бъдат депортирани - дори ако идват от Сирия и Афганистан“, заяви той. „Тежките престъпници и терористичните заплахи нямат място тук.“

Канцлерът заяви, че когато става въпрос за такива заплахи, интересите на Германия в областта на сигурността надделяват над тези на извършителя, съобщи вестник Handelsblatt.