19min.bg

Германският съд пусна Карлес Пудждемон под гаранция

Съдът в северния германски град Ноймюнстер пусна под гаранция бившия премиер на Каталуня Карлес Пудждемон, който е преследван от властите в Мадрид заради организирането на референдума за независимост от Испания през миналата есен, съобщава БНР.


Като определи гаранция в размер на 75 хиляди евро, германският съдия постанови, че Пудждемон може да бъде екстрадиран на основание обвинението за разхищение на публични средства, но не и по обвинението за бунт. Магистратите отбелязаха, че в наказателния кодекс на тяхната страна "бунтът" не се определя като престъпление. Сходният термин - "измяна", е неприложим в случая на бившия каталунски премиер, тъй като с действията си той не е предизвикал насилие.


Лидерът на каталунските сепаратисти е в изгнание от няколко месеца. На 25-и март германската полиция го задържа в изпълнение на европейска заповед за арест. Това доведе до демонстрации пред германското консулство и размирици в Барселона.


Решението за евентуално екстрадиране на Пудждемон ще бъде взето в 60-дневен срок.


Испания зачита решението на магистратите, съобщи правителството в Мадрид. Оттам заявиха, че испанските съдебни власти ще намерят начин да приложат испанските закони в съответствие с постановлението на съда.


Адвокатът на Пудждемон Пол Бекерт приветства решението.


"Разбира се, много се радваме, че Пудждемон е свободен. Имаме пълна вяра и доверие в немското правосъдие".


Същевременно трима министри от кабинета на Пудждемон - Тони Комин, Меричел Серет и Люис Пуч, се предадоха на федералната полиция в Брюксел. Те са били информирани за издадената европейската заповед за тяхното арестуване и са били задържани на това основание. След като ги е изслушал в продължение на 5 часа, съдията е решил да ги освободи под гаранция, тъй като е преценил, че няма опасност да избягат.