19min.bg

Германците имат мрачни очаквания за икономиката: Проучване

Според проучване на аналитичната компания YouGov, повечето германци не очакват ръстът на потребителските цени да се забави през следващата година. През есента на тази година инфлацията в най-голямата икономика в Европа достигна двуцифрени стойности за първи път от 70 години насам.

Половината от анкетираните 2057 души смятат, че е вероятно инфлацията да продължи да се покачва през 2023 г. Малко под една трета (28%) очакват ръстът на цените да се запази на високото ниво от последните месеци. Само 13% от анкетираните очакват по-ниска инфлация през 2023 г. Проучването е проведено по поръчка на Националната асоциация на немските кооперативни банки.


В перспектива през следващите три години мнозинството от анкетираните очакват инфлацията да продължи да се повишава или поне да остане на същото високо ниво. Само 28% очакват понижение на лихвите, а 12% отказват да изразят мнението си по въпроса.

Резултатите от проучването показват, че "инфлацията вече заплашва да се затвърди в съзнанието на хората - със съответното въздействие върху поведението им", твърди Юрген Ваче, говорител на управителния съвет на Hannoversche Volksbank, цитиран от информационната агенция DPA.