19min.bg

Гешев: Кметът на Червен бряг и още 5-има са арестувани

    


Кметът на Червен бряг Данаил Вълов и още 5-има са задържани за 24 часа по разследване на спецпрокуратурата и КПКОНПИ за престъпления по служба в общината, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев, предаде 24 часа.


„Една от линиите на разследването е обществена поръчка за „топъл обяд“. Делото е започнало по сигнал на журналисти“, каза той. Както "24 часа" по-рано съобщи, една от трите фирми, участвали в поръчката, отговаряла на критерия "най-ниска цена". Вместо да сключи договор с нея, кметът прекратил поръчката.


„Повечето кметове са възложители на обществени поръчки. Накратко, става въпрос за лобиране за определени фирми да спечелят обществени поръчки“, коментира зам. главният прокурор и посочи, че ще даде подробности, когато има повдигнати обвинения.


Самият сигнал е получен от журналист от сайта zovnews.com, както и по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистическо разследване на "Господари на ефира", излъчено на 7 май 2018 г. След проверката, преди няколко месеца спецпрокуратурата е образувала досъдебното производство, посочи Гешев.