19min.bg

Гешев с отчет за Барселонагейт и чекмеджето в ЕП

Главният прокурор Иван Гешев ще представи пред ЕП напредъка на прокуратурата в разследването на дела за корупция по високите етажи на властта, съобщиха от държавното обвинение.


Замина ден по-рано за работното си посещение в Страсбург, което е планирано на 13 и 14 юни. Той е поканен да участва в извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE (DRFMG) в ЕП. За 14 юни 2023 г. са планирани работни срещи на главния прокурор с членове на ЕП.


По искане на евродепутатите Гешев ще представи информация за постигнатия от българската прокуратура напредък при разследването на случаи на корупцията по "високите етажи" на властта, както и по конкретни казуси, които представляват интерес за Мониторинговата група - т.нар. дела Барселонагейт и Златните кюлчета.


В заседанието е предвидено да участват и представители на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (GRECO) при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по "високите етажи" на властта.


 Пламен Валентинов