19min.bg

Гешев се появи в парламента и поиска да не бъде викан повече (Видео)

Главният прокурор Иван Гешев ще сезира Конституционния съд (КС) с искане той да обяви за противоконституционна разпоредбата от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, която позволява викането му на изслушване в правната комисия, предаде Свободна Европа.


Това заяви самият Гешев пред членовете на комисията, след като в четвъртък се отзова на тяхната покана отпреди ден. В нея се посочваше, че изслушането му е по повод случаите на полицейско насилие по време на миналогодишните протести и развоя на образуваните по тях разследвания.


Главният прокурор беше поканен и на заседание на временната комисия за проверка на данните за полицейско насилие незаконно подслушване спрямо протестиращи, председателствана от Николай Хаджигенов. Прокуратурата обаче отговори на покана с прессъобщение, от което стана ясно, че според Гешев е противоконституционно и явяването му в комисията, и предоставянето на данни от конкретни досъдебни производства.


По повод поканата му от правна комисия, която беше отправена след отказа му да се яви пред членовете на комисията на Хаджигенов, от пресцентъра на прокуратурата обясниха в сряда пред „Дневник“, че в четвъртък гланият прокурор е в планиран отпуск.


Въпреки това ден по-късно той се появи минути преди заседанието на правната комисия в Народното събрание, придружаван от заместничките си Даниела Машева и Красимира Филипова, както и от говорителката си Сийка Милева.