19min.bg

Гешев възложи на МВР проверка на схема за държавна помощ при заменки

Главният прокурор Иван Гешев възложи на МВР да извърши проверка на схемата за държавна помощ при замени на поземлени имоти в горски територии. Проверката е във връзка с излъчено на 12 януари журналистическо разследване, предаде БНР.


През ноември Министерството на земеделието обяви, че започва да си търси 80 милиона лева от участниците в 103 заменки, при които частни гори на неатрактивни места са заменени с държавни гори по Черноморието или в планинските курорти.


Преценката, че държавата е ощетена с въпросните 80 милиона лева, е на държавна фирма, като това е разликата между пазарната стойност на имотите и тази, на която са сключени сделките.


Според природозащитни организации обаче фирмите на популярни и близки до властта тогава бизнесмени са ощетили бюджета с около 1,5 милиарда лева и земеделското министерство трябва да спре сегашната процедура за възстановяване на незаконната помощ и да се извърши нова оценка на заменките.


Земеделският министър Десислава Танева отказа да спре процедурата, но пое ангажимент анализът на екозащитниците да бъде изпратен в Брюксел като нова информация по решението на Еврокомисията за държавна помощ при заменките. 


Проверката следва да установи бенефициентите, получили държавна помощ при сделки за замяна в периода 1 - 27 януари 2009 г., и размера на получената помощ от всеки от тях, както и спазени ли са законовите изисквания.


Снимка: БГНЕС