19min.bg

Гигантската жаба Планинско пиле е пред изчезване заради смъртоносна гъбичка за земноводни

Някога планинската пилешка жаба (планинско пиле) е била толкова разпространена в Доминика, с хиляди екземпляри на острова, че се е превърнала в национален деликатес, за който се предполага, че има вкус на пиле. Сега ново проучване установи, че в карибската островна държава са останали само 21.

По данни на Лондонското зоологическо дружество (ZSL) популацията на вида е намаляла с над 99 % от 2002 г. насам, когато се е появила хитридиомикозата. Хитридиомикозата е гъбично инфекциозно заболяване, което засяга повече от 500 вида жаби по света.

Някога видът е живял на седем карибски острова, но изследователите смятат, че Доминика е последното място на Земята, където жабите могат да бъдат открити в дивата природа днес, според съобщение за медиите от ZSL.


Проучването е проведено в продължение на 26 нощи от изследователски екип на Програмата за възстановяване на планинското пиле - проект, съставен от 10 европейски и карибски природозащитни института, чиято цел е до 2034 г. в Доминика и Монсерат да се завърнат здрави популации на жабата.

Изследователският екип прекарва стотици часове в търсене на пилешката жаба през месеците юли и август. При проучването са открити 23 жаби, но две от тях са били мъртви на пътя, казва Андрес Валенсуела Санчес, научен сътрудник по здравеопазване на дивата природа в ZSL, който е участвал в проучването.

Международното сътрудничество при проучването и усилията за спасяване на планинските жаби са вдъхновяващи за Санчес. "Но накрая, когато открихме толкова малко животни, беше и малко тъжно. ... Положението на вида в природата е дори по-лошо от това, което мислехме преди проучването."


 Източник: CNN