19min.bg

Гинеколог се изправи пред съда за причинена смърт на бебе

Окръжният съд в Ловеч даде ход на делото срещу лекарката Нина Байчева, обвинена за смъртта на новородено. Инцидентът е отпреди година в болницата в Тетевен. Тогава бебето е откарано по спешност в Плевен, но медиците не успяват да го спасят и то издъхва дни по-късно.


Байчева е обвинена за това, че поради немарливост, при водене на раждане от Наташка Габровска е нарушила Закона за здравето, като вътрешно въвела лекарствен продукт с голяма концентрация и форсирала въвеждането му на родилката. В обвинителния акт е посочено още, че не е проследила, не е разпознала и не е диагностицирала състоянието й, предава news.bg.


Байчева е подсъдима и, че по непредпазливост е причинила смъртта на детето на Габровска - Зара. Пред съда вчера майката на починалото новородено разказа колко лошо е било отношението към нея. По думите на жената – Байчева не е имала желание за работа, като освен това й казала: „Глупачка така, ти си умори детето, то е мъртво заради теб". Младата жена призна, че седмица след като погребала дъщеричката си направила опит за самоубийство.


По време на вчерашното заседание в съда бяха разпитани свидетели и вещи лица. Родителите на починалото новородено внесоха частичен граждански иск за 20 хил. лв. срещу лекарката. Байчева отказа да коментира случилото се и обвиненията срещу нея.