19min.bg

Гласят дълга коледна ваканция за учениците

През новата учебна година децата да имат дълга коледна ваканция, която по традиция да започва на 24 декември, но да продължи до 8 януари. Това предвижда министерството на образованието, съобщи зам.-министър Милена Дамянова, цитирана от БТА.


Заповедта за графика за учебното време и за ваканциите ще бъде публикувана в началото на септември. Проектът още се обсъжда, но не се очакват промени в него, уточни Дамянова. За първи път през предстоящата учебна година се предвижда децата да имат и есенна ваканция, която да е 29 октомври, събота, до 1 ноември, вторник. Учениците трябва да са на училище в сряда - на 2 ноември. Досега около 1 ноември - Деня на народните будителите, почиваха само първокласниците.


След коледната ваканция през февруари 2012 г. се предвижда и зимна.


Попитана дали учениците ще имат повече ваканции през новата учебна година, заместник-министър Дамянова отговори, че "учениците няма да имат повече ваканции, ще имат същата ваканция, която обаче ще е разпределена по-добре през учебната година". Учениците разполагаха със същите дни и през миналата учебна година, но тогава календарът на годината беше по-различен и не позволяваше такава организация. Смятам, че за новата учебна година се получи добро и гъвкаво подреждане, но то не е в никакъв случай за сметка на учебното време. Спазени са всички изисквания за него, така че децата ще учат също толкова много, колкото и през миналата година, заяви Милена Дамянова.