19min.bg

Гласуват отново за евтините карти за учащи наесен

Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа след лятната си ваканция отново възможността студентите и учениците  да ползват преференциални карти за градския транспорт в София, независимо къде е тяхната адресна регистрация и къде учат. Причината е, че  25 юни общинарите не са гласували въпросното решението. Това сочат документите от заседанието публикувани на сайта на общинския парламент. За целта ще бъде внесен повторен доклад за преференциалните карти, каза за 19` шефът на общинската транспортна комисия Радослав Тошев. По наше настояване той лично провери какво е довело до забавянето на уж приетото решение. Първоначално се смяташе, че забавен подпис задържа прилагането му на практика. Оказа се обаче, че текстът е бил изваден в последния момент от Комисията по местно самоуправление, макар че е бил подкрепен от другите комисии, в т.ч. и от транспортната.


Настоящият транспортен министър Александър Цветков внесе  предложението преди месец в качеството си на ресорен зам.-кмет. После лично обяви пред медиите, че то е подкрепено от СОС.


Радослав Тошев коментира, че вероятно колегите му от комисията по местно самоуправление и нормативна уредба са дали чисто правно становище. Той е категоричен, че на първата сесия предложението ще бъде разгледано отново.


Във връзка с появилите се информации за поскъпване на билета за градски транспорт от есента Тошев заяви, че подобен вариант изобщо не стои на дневен ред. Напротив, според него, „за да се засили интересът към ползването на градския транспорт цената на билета трябва да е дори по-ниска“.  Това по думите му ще доведе до намаляване на трафика, както и на вредните емисии във въздуха.