19min.bg

Главчев няма проблем за нов мандат:Доц. Киселова

Няма проблем и не е дисквалифициран Димитър Главчев за нов мандат като служебен премиер. Ако беше станал първо външен министър, а после министър-председател, би имало проблем. Но той първо стана премиер, коментира конституционалистът доц.Киселкова в Денят он еър.


Асен Василев, който не е юрист и ползва "експертизата" на Лена Бориславова, чиито 2 законопроекта паднаха в Конституционния съд, а заедно с "правниците" от ДБ спретнаха огромна каша с нескопосани промени в основния закон, хвърли медийна димка, че Главчев бил "дисквалифициран" поради заемането и на поста външен министър.


Това стана в отговор на предложението на Бойко Борисов за изход, а не за задълбочаване на кризата, което цели ПП. Лидерът на ГЕРБ предложи Калин Стоянов да бъде оттеглен като вътрешен министър и сегашният служебен кабинет да продължи да работи. Това би спестило разход на много време и енергия, които би изисквал нов кандидат - премиер да прави правителство.


Още по-голяма би станала кашата, ако се наложи Петър Чобанов от вицегуверньор на БНБ да стане премиер, колкото и да е харесван от президента, въпреки че беше депутат от ДПС. Това би било безотговорно за държавата, тъй като вече - поради недеклариран конфликт на интереси отпадна другият важен зам.-шеф на Банката, който води управление Емисионно. Ако сега и втори възлов вице напусне, а ресорът на Чобанов е Банковият надзор, за каква подготовка за смяна на лева с евро говорим?!


Поради изказаните несъгласия на Рая Назарян като шеф на парламента и на Тошко Тодоров като заместник-шеф на Сметната палата да стават премиери, а те и двамата са от ГЕРБ, не остават имена в "домовата книга".


Президентът предложи избор на нов омбудсман и нови заместници в Сметната палата, но процедурите по тези постове са с продължителност от 3 месеца, а втората опция е още по-трудна, тъй като докато Главчев е премиер, няма как в качеството си и на председател на Сметната палата да предложи нови свои вицета в предишното му качество. 


Отлагане на изборите за периода на Коледно - новогодишните празници, което би станало, според това, което предлага Радев, ще доведе до още по-ниска активност. Така осми поредни избори за по-малко от 4 години не ни мърдат, тъй като полученият резултат със сигурност ще бъде непредставителен. И пак ще се търси .... служебен премиер.