19min.bg

Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври

Изборите ще са на 27 октомври, ако избраният за служебен премиер Димитър Главчев успее да състави нов служебен кабинет. Това обяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Главчев.


"Няма от какво да се срамувам от работата на правителството, на което все още съм служебен премиер", каза Главчев.


Радев даде срок до понеделник на Димитър Главчев да представи състав на служебен кабинет.


"Връчвам ви мандат за съставяне на ново служебно правителство. Кризата в една институция не може да бъде гасена с разпалване на пожар в друга. Следва да предложите внимателно промени в състава на Министерския съвет. Настоявам вашето правителство да превърне в свой основен приоритет битката с купения вот. Очаквам до понеделник да ми предложите състав на МС, който убедително да се вписва в това описание. След това аз ще напиша указ и още същия ден вие да положите клетва. При успех изборите ще са на 27 октомври", обяви държавният глава.


"Естествено, че винаги човек може да се справи и по-добре, но аз няма от какво да се срамувам за работата на правителството, на което все още съм служебен премиер. Никой не оспори, че изпълнихме добре задачата си да организираме честни, прозрачни и свободни избори. Едновременно с това запазихме от години определения път на България, свързан с Европа, който е път от много правителства назад започнат, и аз обещах, ако си спомняте, точно това - да организираме изборите както трябва, да запазим европейския път и да решаваме възникналите проблеми на българските граждани, което според мен пък е най-важното на всяко едно управление, независимо дали е то служебно или редовно. Много горещ привърженик съм да има редовни правителства, всички знаете защо. Защото тогава има мнозинство в Народното събрание и подкрепа редовното правителство, за разлика от служебното, което няма такава подкрепа. А иначе спекулации за политически зависимости могат да се правят и те са обикновено свързани точно с предизборна агитация и за съжаление обаче, то през целия период си беше една предизборна агитация. Аз не видях друг тип работа в Народното събрание, но не е моя работа да критикувам работата на народните представители. Тъкмо обратното. Ние сме република с парламентарна форма на управление, така, че най-висшият законодателен орган е Народното събрание. Винаги съм изповядвал обаче идеята и тезата, че институциите трябва да си взаимодействат и да работят заедно за подобряване живота на българските граждани. Мисля, че с Вас доказахме, че може да е така. още предишния път казах, че е много труден изборът и за двама ни тогава. Сега се видя, че е още по-труден, но пак стигнахме до този резултат. Аз наистина ще се постарая всичко, което вършихме досега, да го вършим по-добре, в случай, че издадете указ, разбира се. Това според мен, е и естествен човешки стремеж, така, че аз следя внимателно какво се случва в обществото, какви са обществените нагласи, и основната ми задача в тази посока ще бъде да се свали, ако може, политическото напрежение, тъй като то е на доста високо ниво, а това не е от полза за никого. Благодаря ви! Ще изпълня това, което ми възлагате. В понеделник ще Ви представя състав на служебен кабинет и мисля, че до голяма степен ще бъдат оправдани очакванията на всички в посоката, в която очакват българските граждани. В тази посока говорихте и Вие, така че и тук може да се очаква взаимодействие", каза Главчев.


Вчера президентът Румен Радев проведе разговори с потенциалните кандидати да оглавят новото служебно правителство. С него се срещнаха управителят на БНБ Димитър Радев, подуправителят на Народната банка Радослав Миленов, заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров, които отговориха с категорично "Не" на предложението му за оглавяване на правителството.


Председателят на парламента Рая Назарян също е отказала предложението по телефона. По телефона президентът е разговарял и с подуправителя на БНБ Петър Чобанов. Неговата позиция обаче остана неясна.


До тази ситуация се стигна, след като в понеделник държавният глава не одобри проектокабинета на определената от Радев за кандидат за премиер Горица Грънчарова-Кожарева, след като стана ясно, че тя запазва поста на Калин Стоянов, начело на МВР.