19min.bg

Главното мюфтийство е взело 1/2 от фурмите, получени при бартерната сделка с ОАЕ

Половината от фурмите, които бяха част от добилата популярност бартерна сделка с Обединените арабски емирства (ОАЕ), при която България изпрати в емирствата 32 тона храни, а обратно дойдоха 15 тона медицински консумативи и фурми, са изпратени към главното мюфтийство. Това се разбира от отговор на шефа на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров пред "Медиапул".


По думите му дарените дезинфектантите са се оказали негодни за медицинска употреба, но стават за дезинфекция на ръце и повърхности. Впоследствие, значителна част от дарените дезинфектантите са изпратени от БЧК като дарение за Ливан.


За сделката се разбра на 12 април, когато председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски съобщи за бартера, като подчерта, че България е получила "15 тона медицински консумативи". Той обяви и българските фирми, участващи в бартера - "Градус" (на братята Иван и Лука Ангелови) и "Интръст" (еднолична собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски). По-късно същия ден от правителствената информационна служба също заявиха, че България е получила "15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна". Няколко дни по-късно обаче сайтът "Биволъ" разкри, че така нужните консумативи са само около 3 тона, а останалото са фурми.