19min.bg

Гледат делото Стависки във ВКС

Както винаги досега Максим Стависки ще присъства лично при разглеждане на делото пред Върховния касационен съд. Делото е насрочено за 15 април от 9 часа, предаде БГНЕС.


В жалбата защитата е атакувала решението на Бургаския апелативен съд в насока допуснати процесуални нарушения и явна несправедливост на наложеното наказание в смисъл начинът му на изтърпяване. Още след подаване на жалбата защитата беше заявила, че очаква справедливо решение от върховните магистрати.


Бургаският апелативен съд постанови на 5 януари тази година ефективна присъда за Максим Стависки. Съдът промени и размера на обезщетението, което Стависки трябва да плати. Вместо по 90 хил. лв на всеки от родителите на загиналия Петър Петров, той ще трябва да плати по 120 хил. лв. Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова. От 80 хил. лв. те са вече 150 хил. лв. Осъдителното решение беше подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров. "Генералната превенция едва ли ще бъде постигната, ако осъденият бъде изолиран от обществото за по-продължителен период от време – в случая 2 години и 6 месеца лишаване от свобода", каза Кошничаров. Съдията допълни, че не е съгласен и с увеличения размер на присъдените граждански искове, тъй като те са неоценими.