19min.bg

Глобален ИТ срив спря самолетите и прекъсна връзките

В цял свят се съобщава за смущения в системите за контрол на въздушното движение. По предварителни данни проблемът може да е причинен от компютърна неизправност. Проблеми са възникнали в САЩ, Испания, Германия, Австралия и други страни, като властите са били принудени да отменят излитания и кацания поради съображения за безопасност.


Възможно е повредата да е причинена от актуализация на софтуера на Microsoft и се съобщава, че тя не се отнася само за авиокомпаниите. Твърди се, че са засегнати и някои банки, служби за спешна помощ, радио- и телевизионни оператори и финансови институции.


Съобщава се, че компютрите, използващи операционната система Windows 10, се сриват и показват BSOD, или „син екран на смъртта“, след актуализация за продукт за сигурност, предоставен от фирмата Crowdstrike. Компанията работи по разрешаването на проблема.


Основни превозвачи в САЩ, включително American Airlines, спряха полетите си в петък сутринта, позовавайки се на проблеми с комуникацията, по-малко от час след като Microsoft отстрани прекъсването на облачните си услуги, което засегна няколко нискотарифни превозвача, предаде Ройтерс.


Не стана ясно веднага дали сигналите за възпрепятстване на излитането на полетите са били свързани с по-ранния срив на Microsoft. Освен American и Delta, UAL и Allegiant Air също приземиха полети.


Нискотарифните превозвачи Frontier Airlines, подразделение на Frontier Group Holdings, съобщиха по-рано за прекъсвания, които са засегнали дейността. Късно в четвъртък Frontier съобщи, че е в процес на възобновяване на нормалната си дейност и че спирането на полетите е отменено.


Frontier заяви по-рано, че „голям технически срив на Microsoft“ е засегнал временно дейността ѝ, докато SunCountry заяви, че доставчик от трета страна е засегнал възможностите ѝ за резервации и регистрация, без да назовава името на компанията.


Пламен Валентинов