19min.bg

Глобалната геополитическа несигурност повишава цената на урана

По данни на COMEX в края на октомври световните цени на урана достигнаха най-високата си стойност от повече от 15 години, като анализаторите обясняват рязкото покачване с редица фактори, включително геополитическо напрежение.



Фючърсите на урана с доставка през ноември скочиха до 74,5 долара за паунд в понеделник, сочат данните. От началото на годината цената на радиоактивния метал се е повишила с 55%.



Възраждащото се търсене на уран, който се използва широко за ядрена енергия, оказва натиск върху цените с оглед на ограничените световни резерви. Анализаторите съобщават за подновен глобален интерес към ядрената енергетика на фона на намаляващите енергийни доставки от Русия.


Към тези опасения се прибавя и канадската компания Cameco, вторият по големина производител на уран в света, която намали прогнозата си за добив през 2023 г. Друг голям производител, френската Orano, също е изправен пред трудности поради неотдавнашния преврат в Нигер, който представлява 4 % от световното производство на уран. Африканската страна беше вторият по големина доставчик на уран за ЕС през миналата година, тъй като руските енергийни доставки намаляха.



Международната агенция по енергетика (МАЕ) по-рано прогнозираше скок в световното търсене на критични минерали, включително уран, поради подновения интерес към ядрената енергетика.



Неотдавнашен доклад на Световната ядрена асоциация прогнозира ръст на ядрените мощности с близо 80% и приблизително удвояване на търсенето на уран до 2040 г.