19min.bg

Глобихме ви, защото нахалствахте, сече ЕК

Комисията наложи в понеделник глоба в размер на 77 млн. евро на  БЕХ заради отказан достъп до газовата инфраструктура на нашата страна. Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че София е можела да избегне глобата, ако е следвала друга стратегия за преговори.  ЕК години наред се е опитвала да води диалог с българските власти в опит да постигне споразумение, но такова не е било постигнато.


 Вестагер изясни, че ЕС би предпочел да приключи случая. Тя заяви, че в миналото Комисията е успяла да разреши друг случай с БЕХ на пазара на електроенергия, както и с румънската Трансгаз и Газпром чрез обвързващи ангажименти.


EURACTIV попита Вестагер какво ще се случи в случай, че България не плати.


Ако БЕХ откаже да плати наложената глоба, което би било прецедент, тогава ЕК ще заведе дело срещу БЕХ и би могло да се стигне до ежедневни глоби на база оборота на дружеството.


Европейската комисия констатира, че Българският енергиен холдинг има господстващо положение както по отношение на газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България. Глобата, която Брюксел налага е за действия в периода между 2010 и 2015 година.